SEO

”Ingen tittar på Googles sida två” – därför ska du jobba aktivt med SEO

SEO, eller sökmotoroptimering, handlar just om att optimera innehållet på din webbplats så att det så bra som möjligt matchar de sökningar som görs. Gör du det här framgångsrikt innebär det fler besökare på din webb genom det organiska söket och du kan slippa stora kostnader för annonsering.

Vad är SEO egentligen och varför är det viktigt för just min verksamhet? Det är en fråga många ställer sig. Och det enkla svaret är att SEO är viktigt för alla som har en webbplats dit man vill driva trafik. 

– Ska du välja någonting att lägga din marknadsföringsbudget på så är ett SEO-arbete den allra viktigaste grunden. En optimerad webbplats som gör dig sökbar är ett måste innan du går vidare med andra insatser, säger Anna-Karin Jeppsson, content marketing manager på Act Mediebyrå. 

Vikten av analyser

Det första du bör göra i ditt SEO-arbete är att göra en sökordsanalys och en konkurrentanalys. På så vis kan du ta reda på vilka ord eller fraser du bör satsa på när du skapar textinnehåll till din webbplats.

-De här två analyserna kombinerat ger dig information om hur dina konkurrenter jobbar, vilka sökord dom är synliga på och vilka ord du bör satsa på när du skapar ditt innehåll, säger David Pettersson, SEO-expert på Act Mediebyrå.

Google är grejen

Hela 96 procent av svenskarna använder Google som sökmotor och därför optimerar vi webbplatser mot just Google. Att arbeta aktivt med SEO innebär egentligen att du skapar innehåll som är relevant mot de sökningar som görs.

-Utöver ett kvalitativt innehåll behöver du även göra on page-optimering för att uppnå ett bra resultat, säger David Pettersson.

Gör man ett riktigt bra on page-arbete med rubriker, titlar, meta-beskrivningar etc. får man hög trovärdighet hos Google. Det är SEO-arbetet som slutligen kommer avgöra om du blir topp-tre i Googles sökresultat när någon söker efter din tjänst eller vara.

-Det är där du vill finnas för 60 % av trafiken går till de aktörer som lyckats placera sig på plats ett till tre. Hamnar du på sidan två finns du i princip inte, säger David Pettersson.

Fler artiklar